Sindicatele se arătă îngrijorate de situația în domeniul reglementării prețurilor și tarifelor și susțin necesitatea implementării unor politici eficiente de control în domeniul dat. Despre aceasta a declarat vineri, 8 februarie, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Petru Chiriac, în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea conducerii Ministerului Economiei.
În cadrul ședinței, conducerea CNSM a subliniat că în Republica Moldova lipseşte un act juridic care ar stabili principiile unice aplicate de către structurile statale pentru reglementarea formării preţurilor fapt ce ar aduce prejudicii intereselor salariaților.
„În Moldova prețurile la produse și tarife sunt peste media din regiune. În același timp, peste 40% din populația țării are un salariu sub nivelul minim de existență. La sfârșitul anului 2011 CNSM a prezentat autorităților proiectul Legii cu privire la preţuri (tarife) şi reglementarea preţurilor (tarifelor), însă proiectul dat a fost respins și nu s-a bucurat de susținerea partenerilor sociali. Noi, însă, considerăm că adoptarea unei asemenea legi ar sprijini persoanele care au venituri reduse”, a precizat Chiriac.
Referindu-se la proiectul de lege propus anterior de CNSM, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a spus că problemele ce se referă la stabilirea prețurilor și tarifelor nu sunt cauzate de lipsa cadrului legislativ adecvat, ci realităților economice ale Republicii Moldova. „Pentru a reduce prețurile avem nevoie de competiție. Unde nu există o competiție puternică prețurile sunt mari. De asemenea, este necesară și o administrare fiscal corectă care ar stimula mediul de afaceri”, a adăugat Lazăr.
Sindicaliștii au mai abordat subiectul ce se referă la administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice și au solicitat ca reprezentanții sindicatelor să fie incluși în procesul de privatizare a întreprinderilor de stat.
Lazăr a spus că prin privatizarea unor întreprinderi de stat se urmărește gestionarea cât mai eficientă a acestora. „Noi nu avem ce ascunde și voi solicita ca reprezentanții sindicatelor să participe la procesul de privatizare însă cu vot consultativ”, a menționat ministrul.
„În urma modificărilor legislative operate în cadrul procesului „Ghilotina”, în foarte multe cazuri au fost afectate drepturile și interesele salariaților. În același timp, contrar prevederilor Organizației Internaționale a Muncii, au fost excluse unele din atribuțiile Inspecției Muncii, fapt ce sporește riscul de a fi neglijate drepturile și garanțiile salariaților la o muncă decentă, în condiții de siguranță”, a mai informat Chiriac.
În context, conducerea CNSM a mai solicitat ca reprezentanții sindicatelor să fie incluși în componența Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.
Ministrul Lazăr a spus că este deschis la colaborare cât mai intensă cu reprezentanții sindicatelor și a pledat pentru o participare activă a sindicaliștilor la procesul de consultanță și expertiză.
Centrul Informaţional al Sindicatelor