La 31 ianuarie, a fost desemnat preşedintele Consiliului de Tineret în cadrul CNSM. De asemenea, Consiliul şi-a schimbat un pic structura. Ideea constă în principiul egalităţii de participare, indiferent de numărul membrilor de sindcat, toţi au a câte doi delegaţi în cadrul Consilului de Tineret.
Despre problemele la angajare ale tinerilor, fie în sectorul bugetar, fie cel privat și cu ce se ocupă de fapt un sindicat, afli din interviul ce urmează cu președintele Consiliului de Tineret, Stela Stratila-Sîrbu.
- Doamnă Stratila-Sîrbu, cu ce se ocupă un Consiliu al Tinerilor în cadrul CNSM?
- Consiliul de Tineret coordonează activitatea tinerilor sindicalişti şi promovează drepturile şi interesele profesionale, de muncă, economice, sociale şi culturale ale tinerilor. Consiliul reprezintă tinerii în cadrul structurilor sindicale naţionale şi internaţionale, precum şi în coraport cu partenerii sociali.
- Ce fel de probleme întâmpină tinerii angajaţi în sectorul privat?
– În sectorul privat apare o altă tendinţă. Aici angajatorii sunt deschişi spre angajarea tinerilor. Cine, dacă nu tânărul este bine iniţiat în noile tehnologii sau va cunoaşte mai multe limbi străine? Aceasta este partea bună a lucrurilor. Problema sectorului privat sunt „salariile în plic”, pentru a se evita plătirea impozitelor. Multe companii private generează „munca la negru”, iar tinerii nu conştientizează care e riscul. Ei se bucură de banii pe care îi primesc, nu plătesc impozite, dar nu se gândesc la categoriile sociale ce au de suferit. Pe ce bani se vor întreţine grădiniţile, şcolile, cum se vor forma pensiile, salariile? Toţi ne plângem că impozitele se majorează, păi cum să nu fie, dacă un salariat întreţine patru persoane care nu sunt apte de muncă. Până ce aceşti oameni nu vor conştientiza problemele pe care şi le crează lor şi nouă, situaţia aceasta va continua la nesfârşit.
- Şi tinerii angajaţi în instituţiile bugetare, cu ce se confruntă?
– În primul rând, stoparea avansării în carieră. Vin tineri, bine pregătiţi, cu iniţiativă, care muncesc conştiincios, dar ajung la un anumit punct şi gata. Mai departe nu este avansare, deoarece funcţiile şi salariile bune sunt deţinute de persoane, care deşi nu mai au aptitudinile necesare, „trebuie” să fie „pe acel scaun”.
Un alt aspect – locuri de muncă cu salarii mizere. Ni se invocă ca sunt locuri de muncă, dar tinerii nu vor să vină. Da, locuri de muncă sunt, dar cu ce salarii?
Noi optăm pentru o muncă decentă şi salariu decent, însă ajungem la aceea că tânărul pleacă din ţară, pentru că nu poate trăi cu salariul oferit.
- O problemă frecvent invocată de tinerii absolvenţi este experienţa de muncă, mai bine zis, lipsa experinenţei de muncă, ca motiv de refuz la angajare. Până la urmă este nevoie de ea?
– Fie în sectorul privat, fie în cel bugetar, toţi cer experienţă de muncă. Însă nimeni nu oferă o şansă tânărului să capete această experienţă. Tinerii transmit CV-ul şi nimeni nu îi mai sună să anunţe decizia referitoare la angajare, deşi în Codul muncii se stipulează că refuzul la angajare se face în scris. Un adevărat cerc vicios.
- Care este feedbackul din partea tinerilor?
– Ei trebuie să se întrebe ce pot ei să ofere ca specialişti. Ce înveţi la facultate este mult diferit de cerinţele la locul de muncă. Încearcă să munceşti un an, doi, fii activ, perseverent şi apoi înaintează cerinţe şi cere majorare de salariu.
- Referitor la sindicatele studenţeşti. Cu ce se ocupă aceste sindicate?
– Noi nu ne putem detaşa de clişeul că sindicatul este odihnă. Sindicatul din universităţi trebuie să-l privească pe student ca pe un potenţial angajat. Trebuie să se organizeze mese rotunde, seminare, întâlniri cu tematici despre drepturile angajaţilor, cum se face un CV, cu ce te poate ajuta un sindicat, ce înseamnă un Contract colectiv de muncă, un Contract individual de muncă. Sindicatul trebuie să pregătească tânărul pentru piaţa muncii.
- Din cele enumerate mai sus, sindicatele studenţeşti fac ce ar trebui?
– Nu aş putea spune nu. Nu ar fi corect faţă de colegi, dar nu e atât de vizibil. Deoarece o bună parte din tineri, încadrându-se în câmpul muncii, deţin puţine informaţii despre sindicat.
- Care e percepţia oamenilor în general despre sindicate?
– Acum un timp era odihnă, odihnă şi iar odihnă. Însă ne bucurăm că treptat se schimbă atitudinea şi se conştientizează adevărata menire a sindicatelor. Sindicatul suntem noi toţi. Sindicatul este unicul scut de protecţie pentru salariaţi, nu statul şi nici angajatorul.
- Ce planuri de viitor se întrevăd pentru Consiliul de Tineret?
– Avem planuri destul de îndrăzneţe şi de amploare. Prelungim activităţile tradiţionale de formare profesională sindicală a tinerilor, gen seminare, conferinţe. În luna aprilie vom petrece Forumul II al tinerilor sindicalişti. Ne propunem organizarea unei şcoli de vară pentru lideri. Vom desfăşura două campanii de informare în republică. Din activităţile ce vor fi în curând, menţionăm seminarul internaţional din 26-27 februarie. Şi deoarece omul este o structură complexă ce se dezvoltă multilateral, la data de 1 martie vom desfăşura Sărbătoarea primăverii, o activitate mai culturală. Astea sunt o parte din activităţile ce le avem în agenda anului 2013.
- Cum vă simţiţi în calitate de preşedinde al Consiliului de Tineret?
– Mie îmi place şi eu cred în ceea ce fac. Cred în sindicate, cred în tinerii cu care lucrez. Tinerii, trebuie ascultaţi, trebuie soluţionate problemele pe care le întâmpină şi merită să fie susţinuţi şi promovaţi.
Cum fac europenii? Când găsesc o persoană interesantă, o capturează şi oferă multe, pentru ca s-o țină alături. Aşa şi noi trebuie să facem cu tinerii cei mai buni. E cam dificil să găseşti persoane care cred în ideea sindicalismului, deoarece rezultatele muncii nu apar momentan şi sunt greu de obţinut. Mă bucur că am găsit astfel de tineri colegi. Formăm o echipă adevărată.
- Ce sfaturi aveți pentru tinerii sindicalişti?
– Să credem în noi, în ceea ce facem. Să fim insistenţi şi convingători. Să încercăm să nu plecăm. Să mai dăm o şansă nouă înşine, să trăim bine în ţara noastră.
Notă: Consiliul de Tineret din cadrul CNSM întruneşte organizaţiile de tineret ale centrelor sindicale naţional-ramurale, membre ale CNSM. Tinerii constituie 26% din efectivul sindical din ţară. În total, în Consiliul de Tineret sunt 120 de mii de membri.
Consemnare: Corina MOROZAN,
Sursa: Vocea Poporului