Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați 2017-2021, în vizorul sindicalistelor

13.04.2021

bill-gates-says-bioterrorism-could-kill-millions-pandemic-heres-what-do.w1456

Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat luni, 12 aprilie, un atelier de lucru desfășurat în format online pentru a analiza și înțelege care sunt progresele și regresele înregistrate în asigurarea oportunităților egale pentru femeile și bărbații din Republica Moldova, în contextul implementării Strategiei pentru asigurarea egalității între femei și bărbați 2017-2021.

Participanții, conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale national-ramurale, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale (MSMPS) și a unor organizații non-guvernamentale, au examinat situația din mai multe domenii-cheie legate de egalitatea de gen precum piața muncii, politica, educația, accesul la resurse, percepții și stereotipuri și sănătatea.

Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a subliniat că sindicalistele au înaintat propuneri concrete la planul de acțiuni cu privire la implementarea Strategiei pentru asigurarea egalității între femei și bărbați 2017-2021. Ea susține că deși în ultimii ani cadrul legal a fost îmbunătățit, fiind lipsit de aspecte discriminatorii, racordat la standardele internaționale, experții naționali și internaționali evaluează în continuare indicatorii privind egalitatea de gen în R. Moldova la un nivel scăzut.

Sindicalista a menționat că femeile întâmpină dificultăți în a reveni în câmpul muncii după naștere, există carențe la capitolul asigurarea unei plăți egale între femei și bărbați, fiind necesare mai multe acțiuni în aceste direcții, inclusiv în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeilor, accesului la servicii de sănătate calitative, promovării drepturilor și intereselor femeilor, în special din mediul rural, implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, participarea femeilor la luarea deciziilor.

La rîndul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a afirmat că organizarea acestui atelier este binevenit pentru a înțelege care este rolul Strategiei naționale în asigurarea egalității de gen, acest document fiind unul de maximă importanță pentru întreaga societate. În opinia sa, soluționarea dificultăților în procesul de implementare a acestei Strategii depinde de conjugarea eforturilor tuturor actorilor naționali – parteneri sociali, ONG-uri, lideri și formatori de opinie, societatea în ansamblu.

Alexei Buzu, director al Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), a prezentat rezultatele evaluării intermediare a Strategiei pentru asigurarea egalității între femei și bărbați 2017-2021. Recentele studii elaborate de CPD, cu privire la impactul pandemiei asupra egalităţii de gen, au evidenţiat că, măsurile instaurate pentru depăşirea efectelor coronavirusului, au accentuat inechităţile şi aşa semnificative în divizarea responsabilităţilor de îngrijire şi a determinat o retragere şi mai mare a femeilor de pe piaţa muncii. El susține că progresele înregistrate la capitolul egalitatea de gen se produc lent, fiind necesare mai multe acțiuni: sporirea accesului la servicii de educație timpurie; implementarea măsurilor de încurajare a ambilor părinți să beneficieze de concediul de îngrijire a copilului; diminuarea diferenței salariale; introducerea măsurilor de combatere a hărțuirii sexuale în câmpul muncii; ratificarea Convenției de la Istanbul.

Conform informațiilor prezentate de către Lilia Pascal, șef direcție politici de asigurare a egalității între femei și bărbați, MSMPS, Strategia pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2017-2021 are drept scop cultivarea respectului față de rolul legii în realizarea protecției drepturilor omului, asigurării valorilor unui stat de drept, creșterii economice și durabilității societății în general. Reprezentanta MSMPS a trecut în revistă principalele obiective ale acestei Stategii, progresele înregistrate în ultimii ani în procesul de implementare a documentului. Ea a comunicat că în acești ani Guvernul, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare au realizat şi susţinut multiple iniţiative şi proiecte de promovare a egalităţii între femei și bărbați.

Menționăm că scopul Strategiei pentru asigurarea egalității între femei și bărbați 2017-2021 constă în abilitarea femeilor şi realizarea de facto a egalității între femei și bărbați în Republica Moldova, prin realizarea a cinci obiective generale urmate de obiective specifice, pe domeniile de referință: asigurarea abordării complexe a egalităţii între femei şi bărbaţi; fortificarea mecanismului instituţional de asigurare a egalităţii între femei şi bărbaţi; combaterea stereotipurilor în societate și promovarea comunicării non-violente; promovarea egalității de gen în sectorul de securitate şi apărare; bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen.

Conform Biroului Național de Statistică, în R. Moldova, salariul bărbaților este cu 14,4% mai mare comparativ cu salariul mediu al femeilor. La nivel global, diferența de remunerare între femei și bărbați este de 16%, ceea ce înseamnă că lucrătoarele câștigă în medie 84% din ceea ce câștigă bărbații, anunță UN Women Moldova. Efectele negative sunt exacerbate și mai mult pe timp de criză, iar impactul pe scară largă al pandemiei COVID-19 ar putea provoca sărăcie extremă în 2021 pentru milioane de femei din întreaga lume.

Sursa foto: www.nejm.org

Departamentul mass-media și relații internaționale