Reprezentanții Comisiei de Tineret din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, participă în perioada 6-12 august curent la Școala de Vară pentru tinerii sindicaliști la Odesa, Ucraina, organizată de ”Solidarity Center” și “Трудові ініціативи”. Obiectivul principal al acestei școli de vară este de a contribui la crearea unei comunități sindicaliste active la nivel regional și de a dezvolta abilitățile de lider în rândul tinerilor sindicaliști.
Aflată la a patra ediție, școala de vară a reunit mai mulți tineri sindicaliști și activiști civici din Ucraina, Moldova și Cehia. Activitatea presupune organizarea unor training-uri intensive în domeniul protecției muncii, promovării muncii decente și a sindicalismului, care combină partea teoretică cu cea practică, prin intermediul unor ateliere de lucru, unde tinerii sunt instruiți de traineri ucraineni, experți în diferite domenii. Organizatorii și-au propus să ofere participanților informații utile, să le stimuleze creativitatea, dorința de a avea experiențe noi și de a dezvolta proiecte, de a lărgi cercul de cunoștințe în cadrul unor activități de networking și de a face schimb de experiență.
Lista atelierelor tematice ale școlii de vară din Odesa cuprinde subiecte precum: metode de implicare colectivă în domeniul protecției drepturilor sindicale; istorii de succes despre activitatea organizațiilor sindicale; justiție socială și rolul sindicatelor în asigurarea egalității de șanse și a dreptului la întrunire pașnică; motivarea apartenenței la sindicate; rolul toleranței în societate și în procesul de dialog social; discriminarea la locul de muncă pe diferite criterii.
Totodată, tinerii învață cum să construiască și să dezvolte o organizație sindicală, având în vizor schimbările tehnologice și tendințele de pe piața muncii; sunt familiarizați cu provocările social-economice legate de migrație și economia informală; implementarea ideilor creative în activitatea sindicalistă; tehnici de relații publice și comunicare în organizațiile sindicale; comunicarea informală în procesul de negocieri.
Timp de șase zile, participanții își consolidează cunoștințele pentru a putea să se implice ulterior în protecția drepturilor salariaților, membri de sindicat, și la dezvoltarea comunităților în care aceștia activează, prin parteneriat social la toate nivelurile.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM