Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Tinerii sindicaliști au discutat despre problemele și provocările cu care se confruntă

12.08.2020

IMG_5469

Cu prilejul Zilei Internaționale a Tineretului, care se marchează anual la 12 august, membrii Comisiei de tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit ieri, 11 august, în ședință, pentru a discuta despre provocările la care sunt supuși tinerii din țară.

Subiectele abordate au fost legate de genericul din acest an „Angajarea Tinerilor pentru Acțiune Globală”, care încearcă să pună accentul pe implicarea tinerilor la nivel local/comunitar, la nivel național, prin formularea legilor, politicilor și punerea lor în aplicare, cât și la nivel global.

Alexei Pianîh, președintele Comisiei de tineret, a vorbit celor prezenți despre problemele tinerilor din țară, care s-au acutizat în condițiile pandemiei, odată cu diminuarea activității businessului mic și mijlociu, reducerea numărului locurilor de muncă și, respectiv, creșterea șomajului în rândul tinerilor. ”Mulți tineri au fost concediați, nu-și pot achita datoriile la credite, nu mai pot să-și întrețină familiile sau să întemeieze familii. Vom face un apel către guvernare, prin care să atenționăm asupra situației create și să cerem ajutor”, a spus el.

La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a accentuat că pandemia și-a lăsat amprenta pe toate domeniile, tinerii rămânând o categorie grav afectată. ”Tinerii constituie 27% din membrii de sindicat (peste 90 de mii de persoane), de aceea, CNSM nu poate rămâne indiferentă față de situația acestora și vom face tot posibilul să-i ajutăm. Este impetuos să găsim soluții, pentru a diminuă problemele cu care se confruntă tinerii din țară”, a spus liderul sindical.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre noua viziune strategică a activității Comisiei de tineret, în care s-a pus accent pe importanța cooperării cu alte structuri de tineret din țară și implicării tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local, național și internațional.

Vladislav Kaim, membru al primului Grup Consultativ de tineret pentru Schimbări Climatice pe lângă Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, a vorbit despre activitatea în cadrul structurii și despre proiectele promovate de aceasta, printre care și asigurarea locurilor de muncă ecologice și decente pentru tineri.

Svetlana Savițchi, reprezentanta Direcției tineret din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a relatat celor prezenți despre inițiativele și proiectele de tineret la nivel local și central. Mai detaliat aceasta s-a referit la programul  ”Capitala tineretului”, care presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret ale autorităţii publice locale, ONG-uri regionale şi naţionale, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale autorităților publice centrale.

Oxana Bordian, președintele Consiliului local de tineret Buiucani, Chișinău, a vorbit despre implicarea tinerilor în consiliile locale. ”Avem ca scop să facem cât mai multe parteneriate cu organizații și instituții, pentru a iniția programe de dezvoltare a abilităților pentru tineri”, a spus Bordian.

Tinerii sindicaliști și-au exprimat dorința de a colabora cu structurile naționale și locale de tineret, pentru a fi parte la programele lor, dar și pentru a elabora programe comune de dezvoltare și implicare a tineretului din țară.

Departamentul mass-media și relații internaționale