Astăzi, 7 decembrie, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) a organizat în incinta Institutului Muncii un seminar pentru membrii Comisiei de Tineret din cadrul Federației cu tema: “Contractul colectiv de muncă, contractul individual de muncă”.
“Ținând cont de faptul că anul 2018 a fost declarat “An al Contractului Colectiv de Muncă”, Federația a lansat o campanie de negociere și semnare a contractelor colective de muncă în organizațiile primare. La finele anului curent avem un rezultat destul de bun. La majoritatea întreprinderilor din ramură au fost semnate și negociate contracte colective de muncă, care prevăd garanții suplimentare pentru salariați. Tinerii sunt categoria de salariați care reprezintă perspectiva de dezvoltare în sistemul energetic al țării și vrem ca ei să fie bine pregătiți și să cunoască mai multe informații despre contractul colectiv de muncă”, a accentuat Margareta Strestian, președintele FSCRE.
La rândul său, Roman Țurcan, președintele Comisiei de Tineret din cadrul FSCRE, a menționat că datorită contractului colectiv de muncă tinerii care vin să activeze în sistem beneficiază de mai multe avantaje. “Din datele pe care le avem, vedem că mulți tineri nu sunt suficient de informați în privința Contractului colectiv de muncă și ar fi bine ca tinerii salariați să cunoască cum să negocieze cu patronul și care este rolul Contractului colectiv de muncă”, a menționat Roman Țurcan.
Olga Șișkova, reprezentant al organizației de tineret de la întreprinderea SRL „Găgăuz-gaz”, a subliniat că la întreprinderea dată 30% din salariați sunt tineri. “La începutul anului 2018 a fost semnat Contractul colectiv de muncă. Acesta include mai multe beneficii pentru tineri. Se întreprind o serie de acțiuni pentru a motiva tinerii să rămână să muncească în țară și ne bucură că sindicatul de ramură promovează importanța Contractului colectiv de muncă”, a adăugat sindicalista.
În cadrul seminarului, Sergiu Morari, consilier al președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și Sergiu Iurcu, șef al Departamentului protecție social-economică din cadrul Confederației, familiarizează tinerii sindicaliști cu noțiunea de contract colectiv de muncă, scopul acestuia în vederea asigurării protecției social-economice a salariaților din unitate, importanța acestui tip de contract și influența sa asupra raporturilor de muncă, și ce trebuie să includă un contract individual de muncă.
Departamentul mass-media și relații internaționale