Parteneriatul social – un sistem eficient pentru dezvoltarea raporturilor de muncă și asigurarea unei munci decente. Acesta a fost unul dintre subiectele principale ale celei de a 2 zi a seminarului ”Dezvoltarea durabilă prin organising sindical” cu participarea lui Benedict Stephen, directorul Academiei Globale de Organizare, organizat azi, 18 septembrie, de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), la care au participat conducerea Confederației și președinții centrelor sindicale național-ramurale.
Expunându-se pe marginea acestui subiect, Benedict Stephen, a accentuat că parteneriatul social reprezintă o chestiune fundamentală pentru angajați, mai ales în contextul raportului dintre salariat și patron. Or, acesta, a menționat dumnealui, implică nu doar o relație de muncă, ci și un contact cotidian social.
În acest context, Benedict Stephen a spus că lucrătorii preferă să aibă un loc de muncă stabil, decent, care să fie protejat și să se bucure de anumite garanții în acest sens. În opinia lui, această stare de lucruri depășește ca semnificație contextul locului de muncă, deoarece raportul dintre angajat și angajator este mult mai larg, include aspecte mult mai importante atât pentru salariat, cât și pentru patron, precum asigurarea condițiilor de sănătate nu doar la locul de muncă, ci și dincolo de poarta întreprinderii.
Tocmai din această perspectivă, sindicatele joacă un rol atât de important în contextul parteneriatului cu actorii sociali la nivel național și alinierea la obiectivele parteneriatelor globale existente.
În cadrul seminarului, au avut loc discuții și dezbateri pe parcursul cărora președinții centrelor sindicale național ramurale s-au familiarizat cu provocările, tendințele care marchează mișcarea sindicală, îndeosebi legate de evoluțiile pieței muncii, cu noile modalități de organizare a activității sindicale și căile de dezvoltare a organizațiilor sindicale.
Oleg Budza, președintele CNSM, a relevat faptul că ideile, recomandările lui Benedict Stephen sunt utile pentru sindicaliștii din Moldova și prin faptul că dumnealui și-a început activitatea de muncă în calitate de simplu muncitor. Așa că el cunoaște destul de bine provocările lucrătorilor. Sugestiile oferite privind metodele de organizare și de recrutare a lucrătorilor în mișcarea sindicală vor contribui la creșterea numărului membrilor de sindicat din Republica Moldova.
Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM