Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) a organizat la data de 12 martie 2021, în format online, pe platforma Zoom, seminarul cu genericul “Legislația de gen. Violența împotriva femeilor”. La această activitate au participat membrele Comisiei de Femei, Consiliului General și a Comisiei de Tineret din cadrul FSCRE.
În deschiderea seminarului, Margareta Strestian, președinta FSCRE, a subliniat că tematica abordată este foarte actuală și importantă, iar femeile trebuie să-și cunoască drepturile și să știe cum să le protejeze, prin respectarea principiilor de egalitate dintre femei și bărbați, prin plata egală pentru munca prestată, independență economică, egalitate în luarea deciziilor și eradicarea violenței pe criterii de gen.
“În ultimii ani au fost lansate un șir de strategii și planuri de acțiuni la nivel național în domeniul politicilor de gen. Avem în țară un cadru legislativ destul de bun care stabilește drepturi egale pentru femei și bărbați. R. Moldova și-a asumat angajamente la nivel internațional în acest domeniu. Cu toate acestea, aplicarea acestor recomandări este anevoioasă. Femeile continuă să se confrunte cu diverse forme de discriminare și abuzuri, iar reprezentarea lor în organele de conducere în diverse organizații este insuficientă. Statisticile din țara noastră sunt alarmante. Bunăoară, datele unui studiu elaborat recent de Biroul Național de Statistică arată că 63 la sută dintre femei s-au confruntat cel puțin o dată pe parcursul vieții cu violența psihologică, fizică, sexuală, la locul de muncă, violența în societate și alte forme de violență”, a comunicat Strestian.
Potrivit președintei FSCRE, un rol important în ceea ce privește egalitatea de gen le revin organizațiilor sindicale, care au participat pe parcursul anilor la elaborarea actelor normative, au înaintat propuneri, au venit cu numeroase inițiative în domeniul politicilor de gen. FSCRE promovează egalitatea de gen în cadrul organizațiilor sindicale primare, la toate nivelurile, prin activități de informare și instruiri, cu accent pe dezvoltarea abilităților profesionale și de liderism ale femeilor din sindicate.
Seminarul dat a fost format din două sesiuni, fiind discutate mai multe chestiuni. Astfel, în prima sesiune, moderată de Olga Nicolenco, trainer în gender, comunicare și strategii electorale, sindicalistele au analizat ce înseamnă stereotipurile de gen; legislația de gen: națională și internațională; rolurile de gen; stereotipurile de gen în familie, educație, sănătate, politică; abordarea integratoare a egalității de gen; imaginea femeii în mass-media.
În cea de-a doua sesiune, moderată de Nina Lozinschi, expertă gender, s-a discutat despre violența împotriva femeilor; fenomenul violenței în bază de gen – definiții și noțiuni; violența împotriva femeii – în date și cifre statistice; acte naționale/internaționale despre violența în bază de gen; consecințe (economice, sociale, personale) ale violenței împotriva femeii.
După cum au comunicat participantele la seminar, deși R. Moldova a adoptat o serie de documente privind combaterea violenței împotriva femeilor, acest fenomen continuă să facă ravagii în rîndul femeilor din țara noastră. Pentru a stopa acest fenomen sunt necesare măsuri consolidate la nivel național, cu participarea autorităților, societății civile, precum și a societății în ansamblu.
Conform Indexului Egalității de Gen 2021, un studiu anual care măsoară nivelul egalității de gen în câteva domenii-cheie: sănătate, piața muncii, politică, percepții și stereotipuri, inegalitatea dintre femeile şi bărbaţii din R. Moldova s-a acutizat în ultimul an. Din cauza pandemiei, femeile s-au văzut nevoite să se retragă acasă, pentru a îngriji copiii, ceea ce le face mai dependente de prestațiile sociale.
În context, menționăm că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a pledat în repetate rînduri pentru ratificarea Convenției privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, adoptată de către Organizația Internațională a Muncii la data de 21 iunie 2019. Noua normă internațională a muncii stabilește standarde globale minime pentru crearea unui climat general de toleranță zero față de violență și hărțuire, punând accent pe necesitatea combaterii violenței bazate pe gen.
Departamentul mass-media și relații internaționale