Mai mulți jurnaliști din țară au participat vineri, 23 septembrie, la seminarul de instruire „Media for Labour Rights”. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Muncă decentă- trai decent”, fiind organizat de Gender-Centru în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung (FES) și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Scopul seminarului a fost de a familiariza jurnaliștii cu conceptul muncii decente, standardele și strategiile muncii decente și a minimului de trai decent, precum și cu Agenda 2030 a ONU și a programului de țară în acest domeniu. De asemenea, participanții la instruire au analizat cazuri de încălcare a drepturilor angajaților și de discriminare în câmpul muncii.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că subiectele abordate în cadrul seminarului sunt foarte sensibile și este important ca mass-media să fie implicată activ în procesul de informare și elucidare a cazurilor de încălcare a drepturilor muncii. ”De rând cu organizațiile neguvernamentale și sindicatele, mass-media are un rol major în viața social-economică și politică a țării, iar toate împreună pot influența procesele importante din societate”, a opinat el.
Ana Mihailov, coordonator de program al FES în Republica Moldova, a precizat că Fundația a lansat anul trecut un proiect de sensibilizare a opiniei publice privind încălcările care au loc în domeniul drepturilor de muncă. ”Este necesar să dezvoltăm cunoștințele jurnaliștilor, să cunoască care sunt drepturile și încălcările ce se comit frecvent la locul de muncă, pentru a aborda aceste subiecte într-o manieră mai competentă. Sunt foarte multe abuzuri ce au loc la nivel de întreprindere, începând cu restanțele salariale, condițiile de muncă precare și protecția socială a lucrătorilor. Dar există și foarte multe lacune în abordarea chestiunilor respective, instituțiile media fiind interesate mai mult de subiectele scandaloase, care asigură un rating înalt și mai puțin de subiectele ce vizează viața de zi cu zi a cetățenilor”, a punctat ea.
”Avem foarte puține elucidări a situațiilor de discriminare în câmpul muncii, iar populația, de cele mai multe ori, nu cunoaște oportunitățile prin intermediul cărora ar putea să-și acceseze drepturile. Sunt foarte multe cazuri unde mass-media ar constitui ajutor enorm pentru cetățenii simpli, care cu adevărat au o nevoie de informații accesibile”, a opinat Valentina Bodrug-Lungu, președinte Gender-Centru.
La rândul său, Cornelia Cozonac, președintele Centrului de Investigații Jurnalistice, a constatat cu regret că în presa națională sunt extrem de puține materiale bine documentate, care ar scoate la iveală problemele din domeniul muncii.
”În cadrul unei campanii susținute de Fundația Friedrich Ebert Stiftung am investigat mai multe cazuri de încălcări grave ale dreptului muncii. Putem menționa aici cazul Minei din Mileștii Mici, unde oamenii muncesc la 30 metri sub pământ, în condiții de umiditate sporită și gaze de șist, ce afectează sănătatea muncitorilor. Mai mult decât atât, acestea au restanții mari la salarii și contribuții sociale neachitate, în pofida faptului că au fost reținute din salariile lucrătorilor. Avem multe situații de acest gen, dar și cazuri când întreprinderile falimentează și oamenii rămân pe drumuri în căutarea dreptății, iar când ajung în procese de judecată, acestea, de obicei, durează foarte mult. Unul din ultimele cazuri este falimentul celor trei bănci, în urma căruia peste 3 mii de angajați au rămas fără locuri de muncă. Este surprinzător și regretabil faptul că asemenea subiecte nu ajung pe agenda redacțiilor, în condițiile în care mass-media este principala sursă de informație pentru cetățeni”, a conchis Cozonac.
La sfârșitul activităților seminarului, participanților le-au fost înmânate diplome de participare și suport informațional privind subiectele abordate.
Departamentul mass-media și relații internaționale