Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Munca decentă, unica cale durabilă de reducere a sărăciei, de construire a democrației și a coeziunii sociale

05.10.2018

DSC_0857

”Schimbarea regulilor pentru asigurarea muncii decente” a fost genericul mesei rotunde, organizată azi, 5 octombrie, de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu participarea reprezentanților partenerilor sociali, ai Organizației Internaționale a Muncii, eveniment consacrat Zilei internaționale  a muncii decente.

Deloc întâmplător a fost ales acest generic. Deoarece, cum a explicat Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, care a prezentat un raport amplu pe marginea acestui subiect, Confederația Internațională a Sindicatelor a lansat campania ”Schimbarea regulilor pentru asigurarea muncii decente”, susținută de CNSM. Prin această inițiativă, a precizat dumnealui, se urmărește conștientizarea muncii decente de către cetățeni, factori de decizie și instituțiile cheie în domeniu; demonstrarea faptului că munca decentă este unica cale durabilă de reducere a sărăciei, de construire a democrației și a coeziunii sociale; plasarea fenomenului muncii decente ca fundament al politicilor economice, comerciale, financiare și sociale promovate la nivel național, european și internațional.

Vicepreședintele CNSM a punctat că sindicatele, împreună cu partenerii sociali, urmează să elaboreze un cadru legal și instituțional mai bun pentru dialogul social la nivel de ramuri și teritorii, care să contribuie în mod efectiv la schimbarea regulilor pentru asigurarea muncii decente. Respectivele acțiuni, a subliniat Petru Chiriac, urmează să fie întreprinse pentru ca salariații și toți cetățenii Republicii Moldova să simtă îmbunătățirea situației social-economice din țară.

Sonorizând poziția patronatelor față de fenomenul muncii decente, Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, a declarat că munca decentă reprezintă piatra de temelie a activității patronatelor din țară. El a ținut să menționeze faptul că muncă decentă înseamnă mai întâi de toate un loc de muncă decentă pentru lucrătorii de la întreprinderile din țară care să devină mai durabile, ce presupune anumite condiții imperioase, precum reducerea poverii fiscale, care afectează veniturilor salariaților, eficientizarea controalelor, debirocratizarea relațiilor de muncă.

”Promovarea muncii decente este și o inițiativă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM)”, a spus în cadrul mesei rotunde Ala Lipciu, coordonator național al Organizației Internaționale a Muncii. Ea a precizat, că în viziunea OIM, fenomenul muncii decente se axează pe 4 componente de bază: dreptul la ocupare liber aleasă și productivă pentru ambele genuri, protecție socială care să asigure în mod real o protecție în cazurile de risc pe parcursul întregii vieți, dreptul la locul de muncă pentru salariați, chiar și pentru cei care lucrează în sectorul informal, dialogul social care implică toți actorii pieții muncii.

”Conceptul de muncă decentă este unul complex”, a declarat în cadrul evenimentului Anastasia Oceretnii, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Totuși, a insistat dumneaei, cel mai important este ca orice loc de muncă să fie unul sigur, să fie plătit la justa valoare, să permită salariatului  să crească profesional.

Oleg Budza, președintele CNSM, a accentuat că munca este principalul element în procesul de creare a bunurilor materiale și spirituale. De aceea, a subliniat dumnealui, de-a lungul timpurilor, sindicatele luptă pentru drepturile salariaților, încearcă prin negocieri cu patronatele, Guvernul să identifice soluțiile ce asigură condițiile de muncă decentă. Prin organizarea acestui eveniment, a precizat Oleg Budza, CNSM a dorit să semnaleze faptul că în ce privește asigurarea muncii decente în țara noastră mai este mult de făcut în contextul condițiilor de lucru, asigurarea sănătății și igienei muncii, nivelul de salarizare. De aceea, el a insistat ca partenerii sociali trebuie să schimbe regulile pentru asigurarea muncii decente, pentru a reduce nivelul de sărăcie, pentru îmbunătățirea calității sistemului de justiție socială.

Participanții la masa rotundă, reprezentanți ai partenerilor sociali, au adoptat un apel prin intermediul căruia și-au asumat mai multe angajamente față de cetățeni pentru asigurarea muncii decente.

Partenerii sociali s-au întrunit într-o masă rotundă dedicată Zilei Mondiale pentru o Muncă Decentă

Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM