Garanțiile prevăzute de articolul 388, alin. (4) din Codul muncii, pentru persoanele alese în organele sindicale sunt constituționale. Prin urmare, concedierea salariaților care au fost aleși în organele sindicale, nu se admite timp de 2 ani după expirarea mandatului, cu excepția cazurilor de lichidare a unității sau de comitere de către salariații respectivi a unor acțiuni culpabile, pentru care legislația în vigoare prevede posibilitatea concedierii. Despre aceasta se arată în decizia Curții Constituționale din 9 iulie 2018.
Anume această garanție legală a constituit recent obiectul unei sesizări a Curții Constituționale (a se vedea sesizarea nr. 100g din 5 iulie 2018 privind excepția de neconstituționalitate a articolului 388, alin. (4) din Codul muncii). Verificarea constituționalității prevederilor art. 388, alin. (4) din Codul muncii, a fost solicitată de către Colegiul civil al Curții de Apel Chișinău. Sesizarea a fost făcută din oficiu, întrucât Colegiul a considerat că „interzicerea concedierii în interiorul termenului de 2 ani de la încetarea mandatului de membru ales al comitetului sindical […] este neproporțională scopului legitim de protecție a drepturilor salariaților în raport cu drepturile angajatorului în procesul de organizare a funcționării unității”.
În alegațiile sale expuse în sesizare, Colegiul civil al Curții de Apel Chișinău a apreciat garanția legală prevăzută de art. 388, alin. (4) din Codul muncii, drept o ingerință care „încalcă prevederile articolelor 9, 46 și 126 din Constituție, care consfințesc libera inițiativă economică, libera activitate de întreprinzător și dreptul la proprietate”.
Examinând admisibilitatea sesizării privind excepția de neconstituționalitate a articolului 388, alin. (4) din Codul muncii, prin decizia sa nr. 87 din 9 iulie 2018, Curtea Constituțională a subliniat următoarele:
Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă excepția de neconstituționalitate a articolului 388, alin. (4) din Codul muncii și a statuat că prevederile acestuia constituie „o protecție necesară și adecvată, care corespunde cerințelor constituționale și celor prevăzute de actele internaționale, fiind instituită în scopul respectării libertății sindicale și al garantării efectivității acesteia”.