Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Femeile din CNSM, reprezentate plenar în activitatea PERC

04.11.2016

arton1625-d2000

Confederaţia Internaţională a Sindicatelor în comun cu Consiliul Regional Pan-European (ITUC/PERC), au organizat recent atelierul de lucru cu un generic foarte sugestiv: „Luaţi-ne în considerare” (Count Us In).

Obiectivele atelierului au fost evaluarea şi consolidarea planurilor naţionale de acţiune şi a strategiilor care vizează obţinerea unei rate în mărime de 30% a reprezentativităţii femeilor în funcţii de conducere şi creşterea semnificativă a ratelor de aderare la sindicat a femeilor.

CNSM a fost reprezentată la acest eveniment de Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM.

În cadrul atelierului s-a făcut o evaluare a campaniilor ITUC „Count Us In” şi „Decizii pentru viaţă”, s-a discutat despre strategii şi metode de atragere a femeilor în sindicate, s-a efectuat un schimb de repere şi provocări pentru atingerea cotei de 30% de reprezentare a femeilor în funcţii de conducere în sindicate, beneficiile programelor de mentorat, implicarea femeilor în negocierile colective ş.a.

Atelierul de lucru a fost urmat de Conferinţa Comitetului de Femei a PERC, la care au participat delegate ale organizaţiilor afiliate PERC.

În cadrul conferinţei, a fost prezentat un raport de activitate a Comitetului de Femei PERC pentru perioada 2012-2016 şi a fost aprobat Programul de activitate al Comitetului de Femei pentru perioada 2017-2018. De asemenea, a fost aleasa conducerea şi noua componenţă a Comitetului de Femei PERC, din 9 persoane. Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova este reprezentată în cadrul Comitetului de către Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul CNSM.

”Ponderea femeilor trebuie să fie de cel puţin 30% în procesul decizional

„Este un eveniment important pentru noi, fiindcă anul acesta pentru prima dată suntem parte componentă a Comitetului de Femei PERC. La Confederația Internaţională a Sindicatelor au aderat, în total, structuri din 86 de ţări și fiecare țară a avut dreptul să înainteze o candidatură. Pentru R. Moldova au votat 95,6%, aceasta fiind o susţinere considerabilă”, a afirmat Liuba Rotaru.

În cadrul conferinţei, a fost elaborat programul de lucru al Comitetului de Femei nou ales. De asemenea, a fost elaborat şi aprobat planul anual de activitate pentru anul 2017. Programul de lucru pentru următorii doi ani a inclus acțiuni ce rezultă din cerinţele Congresului ITUC de la Berlin din anul 2014, care a pus următoarele sarcini: numărul membrilor de sindicat să crească considerabil; femeile sindicaliste să fie implicate în procesul decizional în mărime de cel puţin 30%; consolidarea forţelor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei; asigurarea cu locuri de muncă durabile şi venituri sigure; asigurarea unei protecţii sociale palpabile, eliminarea sclaviei şi a muncii forţate; implicarea sindicatelor în soluționarea problemelor imigranţilor şi atragerea lor în sindicat etc.

Totodată, urmează să fie adoptate acte normative, decizii privind implementarea aspectelor legate de egalitatea între femei şi bărbaţi, precum şi monitorizarea punerii în aplicare a politicilor PERC.

„Femeile au fost foarte active la această conferință. În fața comitetului nou ales s-au pus sarcini destul de serioase, dar care vor fi îndeplinite, cu siguranță”, a încheiat Liuba Rotaru.

Vocea Poporului