Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU și Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, în atenția sindicatelor

09.11.2018

IMG_2802

Liderii sindicali din teritoriu au fost familiarizați astăzi, 9 noiembrie, în cadrul unui seminar, cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) incluse în Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite (ONU), Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, și au pus în discuție rolul sindicatelor în implementarea acestor documente de politici.

Precizăm că seminarul dat este cea de-a treia activitate organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu suportul Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) și al Organizației Internaționale a Muncii (ILO), dedicată Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În Agenda 2030 a ONU se regăsesc 17 ODD-uri, reunite informal și sub denumirea de Obiective Globale. Prin intermediul Obiectivelor Globale, se stabilește o agendă de acțiune pentru următorii ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităților și a injustiției și protejării planetei până în anul 2030.

“Obiectivele Globale urmăresc să fie atinse ținte ambițioase în diferite domenii, care vor aduce beneficii pentru lumea în care trăim. Este necesar ca despre aceste Obiective să cunoască cât mai mulți membri de sindicat. Pentru noi, un Obiectiv deosebit de important este cel cu numărul 8 – “Muncă decentă și creștere economică”, prin care se dorește creștere economică incluzivă și accesul la muncă decentă pentru toți. Promovarea dialogului social este un factor crucial în acest sens. Urmărim cu atenție cum sunt implementate ODD-urile și alături de partenerii sociali, reprezentanții societății civile, ne implicăm activ la realizarea acestora. Important este ca mecanismele de implementare a Obiectivelor Globale să fie funcționale și să existe instrumente de monitorizare, pentru a evalua progresele înregistrate”, a subliniat Oleg Budza, președintele CNSM.

Ion Gumene, director program “Politici publice și reforma administrației publice”, din cadrul Centrului Analitic Independent “Expert-Grup”, a expus o prezentare a Agendei 2030 și a menționat că pentru a realiza Obiectivele Globale este necesar să existe o consolidare a tuturor actorilor implicați – Guvern, sectorul privat, societatea civilă.  “Pe lângă cele 17 ODD-uri, Agenda 2030 mai include 169 de obiective specifice, însă nu toate dintre ele sunt relevante pentru Republica Moldova. Urmează să realizăm politici focusate pe diferite domenii, reieșind din necesitățile țării, perspectivele de dezvoltare, contextul existent, centrate pe nevoile reale ale populației”, a specificat Ion Gumene.

Aliona Ursoi, șef adjunct interimar, Direcția coordonare politici și priorități, Cancelaria de Stat, a familiarizat liderii sindicali cu Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova 2030”, aprobată  săptămâna curentă de Guvernul Republicii Moldova. “Viziunea strategică „Moldova 2030” presupune următoarea idee-cheie: Către anul 2030, Republica Moldova va deveni o țară în care oamenii vor dori să trăiască și de care își vor lega visele și aspirațiile, o țară pe care părinții o vor vedea ca loc bun de trai pentru copii lor”, a afirmat Aliona Ursoi.

Strategia stabilește prioritățile sectoriale de dezvoltare pe termen lung, fiind orientată spre sporirea calității vieții cetățenilor. Aceasta urmărește centrarea politicilor publice din Republica Moldova pe problemele, interesele și aspirațiile oamenilor. Strategia a fost elaborată printr-un amplu exercițiu participativ, fiind rezultatul activității a zece grupuri de lucruri interministeriale, inclusiv cu participarea experților din cadrul CNSM.

Sindicaliștii au mai discutat despre practicile internaționale privind integrarea ODD-urilor în activitatea și formarea sindicală, transpunerea ODD-urilor în activitatea sindicală din teritoriu, importanța ODD-urilor în asigurarea muncii decente și a dialogului social la nivel teritorial.

Pentru o mai bună informare despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, Centrul Internațional de Instruire al Organizației Internaționale a Muncii (ACTRAV) a elaborat Manualul de referință al sindicatelor privind realizarea Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă. Manualul poate fi descărcat și consultat aici.

Departamentul mass-media și relații internaționale