Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova

Sindicalistele au înaintat Guvernului o serie de propuneri care ar contribui la ameliorarea stării de criză și respectarea drepturilor femeilor

18.08.2020

117432585_1175208299520282_7261010517178186953_o

Participantele la ședința Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) din 7 august curent, în numele celor peste 206 mii de femei, membre de sindicat, își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația social-economică a femeilor din Republica Moldova care s-a agravat în condițiile pandemiei Covid-19. Sindicalistele au înaintat luni, 17 august, Guvernului Republicii Moldova, o listă de propuneri care ar contribui la ameliorarea stării de criză și respectarea drepturilor femeilor.

Potrivit sindicalistelor, pandemia a afectat grav economia țării, conducând la reducerea numărului locurilor de muncă, la creșterea șomajului în rândul femeilor și creșterea violenței în familie. Toate acestea vor avea urmări imprevizibile pentru bunăstarea țării noastre.

Sindicalistele au reiterat necesitatea elaborării și implementării unui plan complex de relansare economică pentru atenuarea consecințelor pandemiei Covid-19; sporirea gradului de protecție socială a populației, îndeosebi a familiilor cu copii și a femeilor din mediul rural; revizuirea legislației vizând bolile profesionale și recunoașterea infectării cu virusul COVID -19 drept boală profesională; alocarea surselor bugetare pentru împădurirea terenurilor cu vegetație forestieră.

O altă propunere înaintată de membrele Comisiei de Femei a CNSM se referă la ajustarea cadrului legal național la prevederile Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii nr. 81/1947 privind inspecția muncii în industrie și comerț și nr. 129/1969 privind inspecția muncii în agricultură și revenirea la un sistem de inspecție a muncii în format integrat, exercitat de Inspectoratul de Stat al Muncii, prin restabilirea atribuțiilor de control în domeniul raporturilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă, conform standardelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

În același timp, sindicalistele pledează pentru redirecționarea surselor financiare planificate pentru odihna de vară a copiilor pentru susținerea părinților cu copii minori care sânt încadrați în câmpul muncii – pentru plata bonelor, dădacelor, pentru perioada în care copii nu frecventează instituțiile de învațamânt preșcolar și primar ca urmare a restricțiilor legate de prevenirea răspândirii Covid-19.

În vederea combaterii fenomenului violenței în familie, care s-a agravat în perioada pandemiei, sindicalistele susțin că este necesar de a stabili acțiunile de informare a femeilor despre drepturile lor în Planul de acțiuni 2021-2023 privind implementarea Strategiei Naționale de prevenire și combatere a violenței în familie în colaborare cu sindicatele și ONG-urile.

Totodată, în contextul crizei din sistemul agricol, sindicalistele au venit cu propunerea de modificare a Regulamentului privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020, astfel încât să se țină cont de rezultatele oficiale ale recoltării culturilor cerealiere de grupa I și nu de actele întocmite la începutul lunii mai curent.

Departamentul mass-media și relații internaționale