Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este un centru sindical naţional-interramural de tip confederativ, care întruneşte pe principii benevole centre sindicale naţional-ramurale şi este independentă faţă de autorităţile publice, de partide şi alte organizaţii social-politice, de asociaţii ale patronatelor şi faţă de organizaţiile obşteşti, nu este supusă controlului lor şi nu li se subordonează.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova este constituită din 24 de centre sindicale naţional-ramurale, organizații membre care întrunesc circa 300 mii membri de sindicat.
Printre ei sunt angajaţi din învăţămînt şi ştiinţă, agricultură şi alimentaţie, deservirea socială şi producerea de mărfuri, comunicaţii, construcţii, industria uşoară, cooperaţia de consum, comerţ şi antreprenoriat, industria chimică şi resursele energetice, oameni de cultură, colaboratori din sistemul MAI, instituţiile de stat şi alte ramuri.
CNSM a devenit membră a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC) în februarie 2010. ITUC întruneşte în rîndurile sale 332 centre sindicale naţionale din 163 de ţări şi regiuni, cu un total de 200 milioane de membri.
Totodată, în octombrie 2022 CNSM a devenit membră a Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC) – principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa peste 90 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat.
Principiile fundamentale pe care le apără şi promovează Confederaţia sunt democrația, libertatea, echitatea, independența, solidaritatea, transparența, egalitatea în drepturi și în șanse.
Confederaţia are, în principal, următoarele scopuri: reprezentarea şi protejarea la nivel naţional a drepturilor şi intereselor social-economice, profesionale, de muncă, colective şi individuale ale membrilor de sindicat; actualizarea şi dezvoltarea dialogului social şi parteneriatului social; realizarea progresivă a dreptăţii sociale şi demnităţii muncii, consolidarea sindicatelor de toate nivelurile şi fortificarea societăţii civile;
Confederaţia realizează scopurile declarate prin: negocierea şi încheierea convenţiilor colective la nivel naţional; reprezentarea organizaţiilor-membre, în condiţii de egalitate cu partenerii sociali, în administrarea bugetului de asigurări sociale de stat, fondurilor asigurării de asistenţă medicală, şomaj etc.; participarea la elaborarea proiectelor de programe, de legi şi de alte acte normative, care au ca obiectiv reglementarea drepturilor şi intereselor profesionale, de muncă, economice şi sociale ale membrilor de sindicat; acordarea asistenţei juridice şi apărarea intereselor colective şi individuale ale membrilor săi la toate nivelurile, inclusiv în instanţele judecătoreşti; monitorizarea respectării Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ratificate de Parlamentul Republicii Moldova.
CNSM a fost constituită la 7 iunie 2007, prin fuziunea a 2 centre sindicale naţional – interramurale: Confederaţia Sindicatelor din Republica Moldova şi Confederaţia Sindicatelor Libere din Republica Moldova „Solidaritate”.
Imnul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova
Descarcă Imnul CNSM în format audio aici.
Descarcă textul Imnului CNSM aici.
Logo CNSM
Logo CNSM aici.
Convocarea
Atribuțiile
Componența
Convocarea
Atribuțiile
Atribuțiile
Congresul:
Elena ANTON
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-05
Departamentul protecţie social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova efectuează expertiza proiectelor de legi şi a altor acte normative privind problemele economice şi sociale şi înaintează propunerile şi obiecţiile respective organelor administraţiei publice centrale; participă, după caz, în cadrul comisiilor parlamentare şi guvernamentale la examinarea proiectelor actelor legislative ce ţin de drepturile economice şi sociale ale populaţiei; colaborează cu partenerii sociali şi alte instituţii şi organizaţii din ţară în problemele ce vizează protecţia social-economică a salariaţilor; analizează principalii indicatori ce caracterizează situaţia economică şi socială a ţării, inclusiv în domeniul salarizării, dezvoltării dialogului social, studierii nivelului de trai al populaţiei, situaţiei pe piaţa muncii şi înaintează propunerile respective; examinează petiţii; acordă instruire şi ajutor practic.
Polina FISTICANU
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-68
Departamentul juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova reprezintă şi apără drepturile şi interesele profesionale, economice, de muncă şi sociale colective şi individuale ale membrilor de sindicat în autorităţile publice de toate nivelurile, în asociaţiile obşteşti, în faţa patronilor şi asociaţiilor acestora; analizează problemele curente şi de perspectivă cu caracter juridic ce vizează interesele membrilor de sindicat; monitorizează cazurile de încălcare a drepturilor sindicale. Acordă asistență membrilor de sindicat în problemele juridice ce rezultă din raporturile de muncă şi examinează petiţiile acestora; asistă organele sindicale în aplicarea corectă a legislaţiei muncii şi legislaţiei cu privire la sindicate, dar și în cazurile examinării şi soluţionării litigiilor individuale şi conflictelor colective. Participă la instruirea juridică a membrilor de sindicat.
Eugeniu COVRIG
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-14
Inspectoratul Muncii al Sindicatelor exercită controlul asupra respectării legislaţiei muncii şi altor acte normative în domeniul muncii la întreprinderi, instituţii şi organizaţii cu orice tip de proprietate şi formă juridică de organizare, unde activează organizaţii sindicale.
Inspectorii de muncă ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova acordă consultații gratuite în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și relațiilor de muncă ce se referă la încălcarea drepturilor de muncă a lucrătorilor şi membrilor de sindicat, condițiile de muncă, conflicte colective și individuale de muncă.
Date de contact ale inspectorilor IMS
Şef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor
Tel.: 022-26-65-77
Departamentul finanţe, contabilitate şi asigurări sociale al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova asigură evidența contabilă a CNSM, gestionează patrimoniul și bugetul sindical, repartizează și duce evidența biletelor pentru tratamentul balneo-sanatorial al membrilor de sindicat și pentru odihna de vară a copiilor membrilor de sindicat.
Tatiana OLOI
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-13
Departamentul relații internaționale, mass-media și tehnologii informaționale al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova asigura elaborarea și difuzarea materialelor informative cu privire la activităţile CNSM şi ale sindicatelor de ramură, stabilește parteneriate şi relaţii reciproc avantajoase cu instituţiile reprezentative de presă, dezvoltă comunicarea cu publicul; inițiază, dezvoltă și consolidează relații de colaborare cu organizațiile sindicale internaționale și alți parteneri externi.
Valeriu CAZACU
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-09
Departamentul resurse umane, secretariat și protocol al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova exercită următoarele funcții: contribuie la realizarea obiectivelor strategice ale CNSM prin promovarea și implementarea unui management eficient al resurselor umane în cadrul aparatului CNSM; întocmirea documentelor organizatorice și de dispoziție; organizarea tehnicii operațiunilor de secretariat; organizarea depozitului de arhivă; implementarea sistemelor informatice privind managementul documentelor, petițiilor, resurselor umane.
Elena CONŢESCU
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-08 / 022-23-73-04
Departamentul administrarea patrimoniului sindical, servicii tehnice și exploatare al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova asigură gestionarea și modernizarea patrimoniului sindical, care include instituții balneo-climaterice și tabere de odihnă pentru copii, edificii din proprietatea CNSM.
Dorin COJOCARU
Şef de Departament
Tel.: 022-26-65-35
Comisia de cenzori este organul de control al activităţii economico-financiare a Confederaţiei şi este independentă în activitatea sa. Comisia de cenzori îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Regulamentul aprobat de Consiliul General. Comisia prezintă raportul despre activitatea sa Congresului şi informează anual Consiliul General şi Comitetul Confederal, după caz, despre rezultatele controalelor efectuate.
Comisia de Femei este o structură a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, care are drept scop protejarea drepturilor profesionale, economice şi sociale ale femeilor membre de sindicat prin: monitorizarea respectării legislaţiei în vigoare vizînd protecţia drepturilor sociale şi de muncă ale femeilor; participarea activă la realizarea politicilor sindicale; colaborarea cu structurile statale şi societatea civilă, prin conjugarea eforturilor, în vederea consolidării mediului favorabil schimbărilor democratice, constituirii unei societăţi cu drepturi şi şanse egale pentru femei şi bărbaţi. Descarcă pliant aici. Componenţa nominală a Comisiei de Femei a CNSM aici. Comisia de Tineret din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova are următoarele sarcini: implementarea politicii de tineret a CNSM, consolidarea unităţii de acţiuni a tinerilor sindicalişti în vederea protejării drepturilor şi intereselor tinerilor membri de sindicat; elaborarea şi înaintarea propunerilor pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi normativ în domeniul tineretului; organizarea activităţilor de informare despre acţiunile CNSM şi de formare a imaginii pozitive a sindicatelor; participarea în procesul de educaţie sindicală a tinerilor şi atragerea acestora în mişcarea sindicală; cooperarea multilaterală cu organizaţiile similare de tineret la nivel naţional şi internaţional. Descarcă pliant aici. Componența nominală a Comisiei de Tineret a CNSM aici.
Consiliul Educațional monitorizează dezvoltarea sistemului educațional sindical și înaintează organelor decizionale ale CNSM propuneri de perfecționare a activității educaționale sindicale și a cadrului regulamentar de funcționare a acesteia, contribuie la implementarea Concepției educației sindicale a CNSM, Strategiei CNSM, altor acte regulatorii din domeniul educațional sindical.
Componenţa nominală a Consiliului Educațional al CNSM aici.
Reprezentantul CNSM în teritoriu reprezintă interesele Confederației Naționale a Sindicatelor în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II. Reprezentantul CNSM în teritoriu conlucrează cu președinții structurilor sindicale teritoriale ale organizaților-membre ale CNSM, precum și cu liderii organizațiilor sindicale primare din teritoriu în vederea promovării principiilor fundamentale ale sindicatelor, inclusiv a parteneriatului social, prin prisma normelor dreptului internațional, a legislației naționale și a Statutului CNSM. Reprezentantul CNSM în teritoriu contribuie la promovarea și dezvoltarea dialogului și parteneriatului social în teritoriu; participă la organizarea și desfășurarea întrunirilor, discuțiilor conducerii CNSM cu activul sindical din teritoriu și reprezentanții partenerilor sociali, precum și la instruirea cu susținerea CNSM a cadrelor și activului sindical din teritoriu (seminare, mese rotunde, ateliere de lucru etc.); informează liderii sindicali din teritoriu despre realizările CNSM în plan național.
Vezi lista și datele de contact aici.
Institutul Muncii este pilonul educaţiei şi formării cadrelor sindicale în cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Activitatea sa este axată pe următoarele direcţii principale: coordonarea şi implementarea metodologiei ştiinţifico-didactice a sistemului educaţional al CNSM; elaborarea programelor de formare continuă a funcţionarilor şi activiştilor sindicali şi a programelor tematice; formarea cadrelor şi militanţilor sindicali de nivel naţional-interramural; acordarea asistenţei metodico-didactice pentru desfăşurarea procesului de formare la diferite niveluri; elaborarea studiilor, sondajelor sociologice, analizelor, cercetărilor ştiinţifice în domenii de interes sindical.
Administrator: Scutelnic Alexandru
Adresa: or. Cahul, str. Nucilor, 1
Date de contact:
Sanatoriul „Nufărul Alb” este o staţiune balneară modernă, dotată cu echipament medical performant, unde mii de pacienţi vin anual pentru tratament şi reabilitare. Principalele afecţiuni care se tratează cu succes sunt cele ale aparatului locomotor, sistemului nervos central şi periferic, sistemului cardiovascular, ginecologice, dermale şi ale tractului digestiv. Principalul factor curativ la „Nufărul Alb” este apa minerală, ce se deosebeşte prin componenţa sa chimică variată.
Administrator: Ion Munteanu
Adresa: or. Vadul lui Vodă, str. Balneară, 1
Date de contact:
Sanatoriul ”Bucuria-Sind” se află la doar 20 de km de Chișinău, în localitatea Vadul lui Vodă. Stațiunea oferă condiții excelente pentru tratament și odihnă, profilul de bază fiind afecțiunile sistemului cardio-vascular, afecțiuni concomitente ale aparatului digestiv, urinar, locomotor, sistemului nervos central și periferic. Metode de tratament: climatoterapie, masaj, dietoterapie, stomatologie, ape minerale, gimnastică curativă, fitoterapie, băi curative.
Administrator, medic-șef: Andrei David
Adresa: raionul Călărași, satul Hîrjauca
Date de contact:
Staţiunea balneoclimaterică „CODRU” este situată în zona centrală a codrilor, în satul Hîrjauca din raionul Călăraşi şi dispune de 460 de locuri. Aici se tratează: maladiile tractului digestiv – gastritele, colitele, hepatitele, colecistitele, pancreatitele cronice în stare de remisie, ulcerul stomacal și duodenal în remisie, bolile stomacului operat, dischinezia căilor biliare și vezicii biliare; maladiile sistemului nervos central și periferic – radiculitele, polinevritele, nevrozele, consecințele neuroinfecției, consecințele traumei cerebrale; maladiile și consecințele traumelor aparatului locomotor și de sprijin – artrozele, artritele, boala Behterev, osteohondroza, artrita reumatica, scolioza, poliartritele; maladiile ginecologice – sterilitatea, maladiile inflamatorii ale organelor genitale, aderentele din bazinul mic, disfuncția ovarelor; prostatita cronică; maladiile căilor respiratorii – bronșita cronică, astma bronhială, sinuzita cronică.
Administrator: Garbuz Mihail
Adresa: or. Vadul lui Vodă, str. Plopilor, 4
Date de contact:
”Campingul din Vadul lui Vodă” dispune de următoarea infrastructură: piscină pentru copii, terenuri moderne fotbal şi volei cu acoperire artificială, săli cu mese de tenis; săli de studii, video-salon, servicii medicale non-stop, excursii cu vaporul pe râul Nistru. Teritoriul taberei este îngrădit şi bine păzit. Casa de odihnă oferă copiilor un program distractiv – educaţional variat, care este coordonat de Direcţia Generală de Educaţie Tineret şi Sport a Consiliului municipal Chişinău.
Administrator: Munteanu Ion
Adresa: or. Vadul lui Vodă, str. Balneară, 3
Date de contact:
Situată la doar 18 km de Chișinău, în „Parcul Nistrean” din localitatea Vadul lui Vodă, Casa de Odihnă şi Recuperare ”Perlele Nistrului” eset un loc excelent pentru agrementul copiilor, oferindu-le o vacanță de neuitat. Tabăra dispune de personal calificat, asistență medicală în permanență, securitate asigurată non-stop, terenuri de mini-fotbal, volei, baschet, tenis de masă, piscină și alte servicii.
Medic-șef: Valeriu Ursu
Adresa: mun. Chișinău, str. Zimbrului, 10, Institutul Muncii
Date de contact:
Centrul Medical Consultativ Diagnostic al Sindicatelor activează în incinta Institutului Muncii. Este dotat cu echipament performant și oferă o gamă largă de servicii de diagnosticare medicală la preturi speciale pentru membrii de sindicat sau gratuit dacă au bilet de trimitere- forma 027/e, de la medicul de familie. În cadrul Centrului activează un personal competent, acreditat de Ministerul Sănătății, care are o experiență profesională de peste 20 de ani de activitate în domeniul consultativ diagnostic.
Aparatul de ultrasonografie multifuncțional permite efectuarea unui spectru larg de examinări ecografice, ce contribuie la identificarea rapidă și corectă a problemelor medicale cu care se confruntă persoana.